Konkurs Polskich Win

 

Konkurs Win Polskich w Jaśle organizowany jest przez Jasielskie Stowarzyszanie Winiarzy "Vinum Pro Cultura", przy wsparciu merytorycznym Stowarzyszenia Sommelierów Polskich od 2014 roku. Każda kolejna edycja cieszy się coraz większym zainteresowaniem winiarzy.
Bezpośrednim celem Konkursu jest porównanie jakości win polskich, wyłonienie i wyróżnienie najlepszych z nich, według ściśle określonych kryteriów jakościowych, mające stanowić zachętę do podnoszenia poziomu jakościowego produkowanych w Polsce win, a także promocja kultury wina i rozwój wiedzy winiarskiej. Oceny i medale przyznawane przez Jury Konkursu dostarczają wskazówek odnośnie jakości win polskich dostępnych na rynku.


Ocenie konkursowej poddawane są wyłącznie wina polskie, zgłoszone przez polskich producentów. Wina oceniane są w pięciu kategoriach: wino białe, różowe, czerwone, musujące oraz słodkie. W Jury Konkursu zasiadają uznani degustatorzy posiadający profesjonalne przygotowanie do oceny wina - sommelierzy i eksperci winiarscy niezwiązani z winiarzami biorącymi udział w Konkursie. Wina oceniane są podczas degustacji „w ciemno”, zgodnie z 100-punktową skalą oceny przyjętą przez OIV-UIOE (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin - Union Internationale des Oenologues).


Wyjątkowość Konkursu Win Polskich wynika ze składu Jury Konkursu. W panelu dokonującym oceny win zasiadają bowiem wyłącznie członkowie Stowarzyszenia Sommmelierów Polskich – dyplomowani sommelierzy i utytułowani eksperci winiarscy. Wina są porównywane w sposób profesjonalny i bezstronny. Przyznawane medale są gwarancją jakości wyróżnionych etykiet oraz rekomendacją nie tylko dla odbiorców indywidualnych, ale również dla restauracji i wine barów.


W dotychczasowych edycjach Konkursu wina oceniali:

Tomasz Kolecki – Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i Przewodniczący Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia. Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów w 2007 - 2010 r. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010), Strasburgu (2010) oraz Tokio (2013). Certified CMS oraz Adavanced WSET. Arbiter m.in. na Mistrzostw Polski Sommelierów, finału światowego Coupe Georges Baptiste, ITQI (Bruksela) i  IWSC (Londyn). Jest także felietonistą Pulsu Biznesu, autorem wielu kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator. Ekspert i doradca portalu Winezja.pl oraz sieci sklepów Biedronka.


Adam Pawłowski - jako pierwszy Polak w historii, zdobył tytuł Master Sommelier, jako head sommelier zarządza zespołem sommelierów w restauracji Northcote, wyróżnionej 2 gwiazdkami Michelin, odpowiedzialny za kartę win liczącą ok. 600 pozycji, która co roku znajduje się w czołówce najlepszych kart win Wielkiej Brytanii. Mistrz Polski Sommelierów 2014. Zwycięzca zawodów Sommelierów Sud de France 2013, finalista UK Best Sommelier 2011/2014. Członek The Court of Master Sommeliers, Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Academy of Food and Wine Service, Ateliers Ruinart, Ordre des Coteaux de Champagne, Chaîne des Rôtisseurs.


Andrzej Strzelczyk - sommelier w 5-gwiazdkowym hotelu Le Régina w Warszawie, mistrz Polski Sommelierów 2012 i 2013, ukończył z wyróżnieniem poziom Diploma międzynarodowego kursu Wine and Spirit Education Trust (WSET), w jury: Coupe Georges Baptiste, International Wine and Spirits Competition oraz EnoExpo, absolwent Weinakademie Österreich w Rust, doradca sieci sklepów Żabka i Freshmarket w zakresie wina.
Paweł Demianiuk – Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów 2011, oraz zdobywca III miejsca w 2012 i 2015 roku. Srebrny medalista konkursu Gagennau Young Sommelier. Sommelier i współwłaściciel restauracji „Kieliszki na Próżnej”, autor karty win nagrodzonej przez magazyn Wine Spectator.


Kamil Wojtasiak - Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, ukończył kurs WSET Advanced. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach (m.in w Le Régina i Tamka43), obecnie związany jako sommelier z Butchery& Wine. Vice Mistrz Polski Sommelierów 2013. Grand Prix Magazynu Wino – autor najlepszej restauracyjnej karty win 2014. Miedzynarodowy Mistrz Sommelierów Litwy 2014.


Wiesław Wysokiński – Członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Sommelier Centrum Wina, Wiesław w winie szuka intensywnych doznań smakowych, emocji, charakteru stworzonego przez talent winiarza i magię miejsca. Przełamał stereotyp trudnego wina, zarezerwowanego tylko dla znawców i elit. Po 15 latach spędzonych w Australii wrócił nie tylko z imponującą wiedzą o winie, ale przede wszystkim ze świadomością, że wino może być obecne w codziennym życiu. Jego pasja przerodziła się w sposób na życie i nią zaraża innych.


Piotr Kamecki - prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Mistrz Polski Sommelierów 1998, finalista Mistrzostw Europy Sommelierów w Reims 1998, finalista Mistrzostw Świata Sommelierów w Montrealu 2000, członek Komisji Dydaktycznej Światowego Związku Sommelierów (ASI), doradca Funduszu Ipopema Fine Wine, juror Mistrzostw Świata i Mistrzostw Europy Sommelierów.


Grzegorz Jach - absolwent The Polish Open University w Warszawie z dyplomem MBA. Członek zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i juror ogólnopolskich konkursów winiarskich. Od przeszło 15 lat zajmuje się realizacjami strategii biznesowych dla branży alkoholowej.


Marek Gałaj - znawca wina, ekspert winiarski, enolog, wykładowca uczelni polskich i zagranicznych, dyplomowany doradca winiarski, juror ENOEXPO.

 

 

W pierwszej edycji Konkursu wzięło udział 70 win. Medale przyznano 33 etykietom: 7 złotych, 12 srebrnych i 14 brązowych.


W drugiej edycji Konkursu wzięło udział 78 win z 28 winnic z różnych regionów Polski. Jury przyznało 44 medale: 4 złote, 17 srebrnych i 23 brązowe.


W trzeciej edycji Konkursu wzięło udział 98 win z 32 winnic z całej Polski (Podkarpacie, Małopolska, Świętokrzyskie, Lubuskie, Dolnośląskie, Łódzkie, Mazowieckie). Przyznano: 8 złotych medali, 20 srebrnych i 22 brązowe.

 

Dokładne relacje z poprzednich edycji Konkursu:


2014


2015


2016